6 Ağustos 2012 Pazartesi

Düzcenin Tarihi Yerleri


Konuralp Müzesi

Batı Karadeniz'in tek antik kenti olan Konur Alp, Düzce'nin beldesi ve iç içe antik Roma kenti olan " Prusias Ad Hypium" üzerine kurulmuştur. Konur Alp Müzesi'nde, toplam 6118 adet eser bulunmaktadır. Bu eserler müze bahçesi, arkeoloji, etnoğrafya, taş eserler salonları ile sikke bölümlerinde sergilenmektedir.Örenyerleri

Konur Alp ( Prusias ad Hypium ): Düzce’ye bağlı Konur Alp beldesinde yer alan antik şehrin tarihi 3. y.y. kadar dayanır. Konur Alp’ten çıkan en önemli eserler:

Antik tiyatro (40 Basamaklar)

Konur Alp’in tarihi zenginliğini gösteren en önemli kalıntılardan biri tiyatrosudur. M.S 1.y.y. kadar yöreye hâkim olan Roma İmparatorluğu - Prusias döneminin sanatsal zenginliğini gösteren en canlı eserler arasındadır.

Mermer Köprü

Konur Alp’in batısından geçip Efteni Gölü'ne dökülen Tabak Dere'si üzerinde Akçakoca- Çilimli yolu üzerindedir. Mozaikler, surlar, su kemerleri, Tyche Heykeli Antoninus Pius Büstü, lahit- mezar stelleri ve heykel kaideleri önemli tarihi eserler arasındadır.

Ceneviz Kalesi

Akçakoca’da deniz kenarındadır. Kale önce Bizans, daha sonra Ceneviz ve Osmanlılar tarafından kullanılmıştır. Osmanlı camileri, türbeler (Karaköy Türbeleri) Düzce’nin Çilimli ilçesinde bulunan Osmanlı'dan günümüze ulaşmış önemli eserlerdendir.

Akçakoca Ceneviz Kalesi


Akçakoca ilçesinin batısında, ilçe merkezine 3 km. uzaklıkta bir burun üzerindedir. Moloz taşlarla inşa edilmiş olan kalenin, kara tarafında giriş kapısı ve yanında da yüksek bir kulesi bulunmaktadır. Deniz tarafındaki duvarları tamamen yıkılmış olan kalenin içinde, bir su sarnıcı bulunmaktadır. Kalenin Cenevizliler tarafından yapıldığı söylenmekte ise de, bu durum belgelenmiş değildir. Kale piknik ve mesire alanıdır. Gelen misafirler, hem doğa hem denizle baş başa bir ortamda piknik yapıp; mavi bayraklı Kale Plajı'nda denize girebilirler ve kaleye şehir merkezinden ulaşım her zaman mümkündür.

Türbe – Mezarlık – Camii

Konur Alp Merkez – Konur Alp Türbesi


Düzce’ye bağlı Konur Alp beldesinde tarihi caminin yanında bulunan türbede, 1323 yılında şehri Bizanslılardan alan Osmanlı Komutanı Konur Alp’in türbesi bulunuyor. Bugün yeni bir yapı gibi görünen türbenin içinde üç mezardan birinin de Komutan Konur Alp’in yakınlarından Ali Hamza’ya ait olduğu bilinmektedir.

Çilimli - Karaköy Şeyh Müslihittin Türbesi

Düzce’nin Çilimli ilçesine bağlı Karaköy’de; Kastamonulu Şeyh Şaban-ı Veli Hazretleri’nin müridlerinden Şeyh Aliyyül Müslihiddin, Çoban Dede ve Yabalı Hasan Dede Türbeleri bulunmaktadır. Dervişlerin 16. yüzyılda bu bölgeye yerleştikleri sanılmaktadır.

Cumayeri - Ahmet Dede Türbesi

Düzce’nin Cumayeri ilçesinin 3 km. güneydoğusundadır. Asırlık çınar ağaçları arasında, pırıl pırıl akan bir derenin kıyısında bulunan Ahmet Dede Türbesi ile ahşap tarihi bir camii ve taş hamam kalıntısı bulunmaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder