28 Ekim 2012 Pazar

APHRODİSİAS - Aydın



Aphrodisias’ın tarihini M.Ö. 5000 yıllarına dayandıran Stephanos Byzantinos, adını Ninoe olarak aktarmakta. yapımına MÖ 1. yüzyılda başlanmış ve 150 yıl gibi oldukça uzun bir sürede tamamlanmış olan Ninoe’nin Akad dilindeki karşılığıNino, Nin veya Nina’dan geldiği sanılıyor. Doğu’nun Savaş ve Aşk Tanrıçası olanİştar ve Helenlerin Aşk Tanrıçası Aphodite kültürleri arasındaki benzerlikler dikkate alındığında Ninoe’nin Helenistik dönemden başlayarak Aphrodisias adıyla anıldığı söylenebilir.
Hıristiyanlık paganizmin yerini almasına ve kente bir piskoposun atanmasına rağmen Aphrodite kültürü uzun zaman devam etmişti. Roma döneminde kentteki heykeltıraş okulu antik dünyanın dört bir yanına ün salmış ve ürünleri başkent Roma dahil pek çok yere ihraç edilmişti.  Roma ve çevresindeki kazılarda da bulunan ve üzerinde Aphrodisiaslı sanatçıların imzasını taşıyan heykel ve kabartmalar okulun antik dünyada da ne kadar ünlü olduğunun da bir kanıtıdır.
Kentte heykeltıraş okulu, piskoposluk sarayı, Aphrodite Tapınağı, Augustus Tapınağı, birçok hamam ve tiyatro bulunmaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder